
350 g cukor
150g darált dió
300g liszt (nálam 200g rétesliszt+100g finomliszt)
1 csomag sütőpor (10-12g)
csipet só
pici fahéj
(citromhéj)
10 ek. víz
A tojások sárgáját kikeverjük a cukor kb. felével, majd hozzáadjuk a diót, sót, fahéjat és a sütőporos lisztet.
A fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük.
A vizet kanalanként hozzáverjük.
A habot óvatosan a sárgájás krémhez keverjük.
Kivajazott, lisztezett formában kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. (én két 24 cm-es formában osztottam el)
Teljes kihűlés után tudjuk szépen vágni.
A tortát 3 féle krémmel töltöttem.
Ehhez sűrű vaníliás pudingot főztem.
Az egyik részt darált és pirított vágott dióval, rummal illetve mascarponéval, a másikat instant kávéval ízesítettem. A harmadik adagot hagytam vaníliásan. Mindegyik krémet tejszínhabbal lazítottam és meleg vízben oldott zselatinnal fixáltam.
A tortát mascarponéval kevert tejszínhabos-zselatinos és kávés habbal díszítettem.
A diós roppanós lapokhoz a milotai diós országtortán lévő díszeket használtam, ennek a leírása itt elérhető.
22g narancslé
22g vaj
50g (por)cukor
25g darált dió
10g liszt
A vajat a narancslével és a cukorral mikróban felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és a diót.
Egy kanállal sütőpapíros tepsire kb. körömnyi méretű pöttyöket adagolunk, egymástól min. 5-6 centi távolságra, mert terülni fog.
Előmelegített 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.
Egy kés segítségével még melegen leszedjük a papírról és ha szeretnénk, formára hajlítjuk pl. egy fakanál nyelén (nagyon gyorsan kell dolgozni, ha kihűlt már törik).
A díszeket csak a tálalásnál szúrjuk a tortába, nehogy a krémtől elolvadjanak.