HAMBURGER

A recept kis módosítással Limartól és a Street Kitchen blogról.

1 dl langyos tej
60 g cukor
1 tk. só
40 g étolaj/ olívaolaj
1 tojás
200 g joghurt (másodszorra kb. 250g volt, így tovább kellett dagasztani, de valszeg jót tett neki)
60 dkg liszt (nálam ebből 10 dkg rétesliszt volt)
3 dkg élesztő
szezámmag a szóráshoz
egész tojás a kenéshez (pici tejjel lehet hígítani)

A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük.
Az olajat, tejet és joghurtot érdemes kicsit megmelegíteni pl. mikróban, hogy könnyebben keljen majd a tészta.
Az élesztőt elég szárazon hozzámorzsolni (vagy a tejjel elkeverve).
Robotgéppel simára dagasztjuk.
Akkor jó ha fényes a felülete és elválik az edény falától.
Letakarva, meleg helyen, kb. 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük.

9 egyenlő részre vágva (kb. 120 grammosak), gömbölygetve, a széleket megcsípve és körkörösen aláhajtva megformázzuk (videó Limaránál).
Sütőlemezen duplájára kelesztjük. Legyen jó könnyű, rázásra ~egy mell :))
Felvert tojással lekenjük. (sárgája+ tej)
Szezámmaggal szórjuk.
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

Felhasználás előtt félbevágva mindkét oldalra rápirítunk serpenyőben.

Hamburgerhez pluszban:
  • sült bacon
  • házi szósz
  • (hagyma)
  • cheddar sajt
  • paradicsom
  • mindenféle zöld saláta
  • sültkrumpli/ steak buri

A hamburgerhez a porciózott húspogácsákat a fény utcai piac felső emeletén lévő Steakesnél érdemes beszerezni (marha és bárány). A marha nyak és fartő 20% faggyúval, ezt már csak sózni, esetleg utólag borsozni szükséges, a bárány már eleve fűszerezett.
Nekem van hamburger húspogácsa formázóm, azzal lapítottam.
(ha vastagabb a hús, kicsit nyomjuk be a közepét, homorúra, így lesz sütés után egyenes)
Forró serpenyőben, kevés zsíron kb. oldalanként kb. 3-3 perc alatt megpirítjuk a húsokat.
Fontos, hogy ne száradjanak ki.
Sütés után érdemes fóliával letakarva pihentetni pár percig.
(be lehet tenni sütőbe 160 fokra 15 percre, de elég serpenyőben is)
Tippek a húshoz: https://www.youtube.com/watch?v=vVvlgy37-cw