
140 g hideg vaj, kockákra vágva
100 g cukor
1 tojássárgája
A tésztához a vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral.
Hozzáadjuk a sárgáját és addig gyúrjuk, amíg egy összefüggő golyót formáz.

Alaposan kivajazzuk a piteformát.
A tésztát (sütőpapírok között vagy enyhén lisztezett felületen) kb. 3mm vékonyra nyújtjuk.
Beleillesztjük a formába.
A kilógó széleket levágjuk és villával jól megszurkáljuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük.
Megvárjuk amíg kihűl és kiemeljük a formából.
Máktöltelék:
12,5 dkg mák
9 dkg cukor
kb.0,5 dl víz
vaníliás cukor
kb. 3 citrom reszelt héja
(csipet fahéj)
+ opcionálisan pár kanálnyi lekvár (áfonya/sárgabarack/narancs)
A töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk.
Beleöntjük az összekevert szárazanyagokat és elkeverjük.
Hagyjuk kihűlni.
Citromhab:
1 adag hideg lemon curd
kb. 3 dl habtejszín
kb. 2 ek. mascarpone (hogy könnyebben fel lehessen verni)
cukor
kb. 5 lapzselatin
A zselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd minimális folyadékkal felforrósítjuk.
A tejszínt a mascarponéval és a cukorral kemény habbá verjük.
Több adagban lazán a citromkrémhez forgatjuk.
Lazán belekeverjük a kicsit lehűlt, de még folyékony zselatint.
Díszítés:
citromszeletek
pár evőkanál lemon curd glükózzal elkeverve (fényes lesz) vagy tortazselé (narancslével felfőzve).
dekorgyöngy/ fehér csoki homok