BAGUETTE DIÓVAL

40 dkg kenyérliszt
1 púpos tk. só (lehet picit több)
2 ek. burgonyapehely
2 ek. olaj (olíva)
0,5 dl tej
2 dl víz
2 dkg élesztő
+ opcionális (7-15 dkg mennyiségben): durvára tört dió, mazsola, aszalt paradicsom, olívabogyó, pirított hagyma, paprika, chili, parmezán, sonka kockák, fűszerek, csoki, aszalt áfonya, chia mag, stb.

A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót és a burgonyapelyhet.
A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az olajat, a tejet és a vizet.
Rámorzsoljuk az élesztőt.
Kézi mixer dagasztókarjával bedagasztjuk (kb. 10-15 perc).
Ha ízesíteni szeretnénk, akkor a dagasztás utolsó 4-5 percében adjuk hozzá a járulékos anyagokat.
Ha a tészta szép sima, rugalmas és elválik az edény falától, lefedjük és langyos helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, három egyforma darabba vágjuk és egyesével kigömbölyítjük.
A cipókat letakarjuk és 15 percig pihentetjük.
Megformázzuk a bagetteket.
Kézzel kissé kilapítjuk a cipókat, majd a hüvelykujjunkkal ellen irányba tolva-feszesítve, fentről lefelé visszahajtjuk és a hajtások végeit jól lenyomkodjuk. Végül a megfelelő hosszúságúra sodorjuk.Bagettsütő formára vagy duplán hajtott, lisztezett konyharuhára fektetjük, a rudak között szorosan felhúzzuk az anyagot.
Langyos helyen, letakarva újabb 40-45 percig kelesztjük.
Ha nincs formánk, sütőpapíros tepsire helyezzük.
Egy éles késsel hosszirányban 3-4 helyen bevágjuk.
A 220 fokos, gőzös sütőben, középső rácson kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Rácsra helyezzük és azonnal lepermetezzük (lehet ecsettel) kevés hideg vízzel.

*A gőzösítés történhet víz bepermetezésével/ 2dl forró vizet tartalmazó edény behelyezésével/ jégkockák bedobásával.
* az enyém most 10 dkg dióval és 3 dkg pirított hagymával készült
* vannak, akik sütőzacskóban sütik

forrás: Limara péksége könyv és blog
*profi videó1 és videó2 és videó3 a formázáshoz