2,5 dkg élesztő
50 dkg finomliszt (nálam 25 finomliszt és 25 kenyérliszt)
1,5-2 tk. só
5 ek. étolaj
+ kb. 1 liter étolaj a sütéshez
+ fokhagymás kence (zúzott fokhagyma, víz, kevés olaj, só)
+ reszelt sajt
+ tejföl
A langyos vízben elkeverjük az élesztőt.
Robotgéppel bedagasztjuk (könnyű, lágy tészta lesz).
Végül beledolgozzuk az olajat.
Ha már szép sima felületű és elválik az edény falától, letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.
Olajos kézzel 8-10 egyenlő darabot (k.b 9-10 dekásak) szakítunk a tésztából.
Gombócokat formálunk és olajos felületen (nem kell letakarni az olajos felület miatt) még kb. 10 percig pihentetjük (nem baj, ha több).
Egy mély serpenyőben felhevítjük az olajat.
A tésztagombócokat olajos kézzel vékonyra húzkodjuk.
Óvatosan a bő, forró olajba csúsztatjuk.
Sütés közben a tésztát kissé lenyomkodjuk, hogy szépen süljön.
Oldalanként 1-2 percig sütjük.
Konyhai papírtörlőre szedjük.
* tejföllel kikevert juhtúróval is nagyon finom