![]() |
Best ever chocolate brownie |
185 g vaj
185 g étcsoki
85 g liszt
40 g kakaópor
50 g fehércsoki
50 g tejcsoki
3 tojás
275 g barna cukor (nálam 260 g cukor + 15 g Goldsaft)
2 nagy csipet só
![]() |
Aria brownie édesítővel |
Egy kisebb, 20 cm-es tepsi aljára sütőpapírt vágunk.
A kakaóport a liszttel egy tálba szitáljuk.
A csokikat felkockázzuk.
A tojásokat a cukorral és a sóval jól kihabosítjuk.
Spatulával hozzáforgatjuk a (kihűlt) csokis részt és a beleszitált lisztes részt.
160 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
(Inkább ellenőrizzük többször, úgy jó, ha a közepe még ragacsos, de a teteje ropogós, nem rezeg, ha megrázzuk a tepsit)
Kihűlés után szeleteljük.
* eddig tényleg a legjobb állagú brownie, de nekem kicsit talán túl csokis, legközelebb kevesebbel vagy plusz kakaópor nélkül csinálnám
Aria:
450 g vaj
400 g cukor
400 g tojás
280 g 62%-os étcsoki
230 g liszt
400 g dió (vágott)
1 csipet só
Aria II.:
460 g vaj
400 g cukor
280 g étcsoki
480 g tojás
160 g liszt
80 g mandulaliszt
1 csipet só
A csokit és a vajat mikróban külön felolvasztjuk.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
Hozzákeverjük a csokit és a vajat.
Beleszitáljuk a sütőporos lisztet és a mandulalisztet.
Sütőpapíros tepsiben 170 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.
* A képen a mandulalisztes verzió negyedét csináltam meg (zabpehelyliszttel és DW negyedannyi édesítővel), alul sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formában. 10 kicsi kocka lett. Nekem kicsit zsíros, túl puha, szottyos az egész.
100 g étcsoki (70%-os )
110 g vaj
220 g cukor: nálam 50 g DW negyedannyi édesítő
80 g liszt (nálam zabpehelyliszt)
30 g kakaópor
fél kupak vanília aroma
2 tojás
1 csipet só
20 g vágott mandula
165 fokon 8-10 percig sütjük.
Tapasztalat: nekem túl morzsalékos lett, legközelebb sütőpor nélkül, kevesebb, mint 10 percig sütöm majd. A teteje is puha.
eredeti recept: http://www.nosalty.hu/recept/simple-chocolate-brownie-brownie-5
Desszertőrült könyvből:
lapnak kikent verzió:
155 g tojás (kb. 3 db)
230 g cukor
95 g étcsoki
190 g vaj
135 g liszt
4 g sütőpor
65 g durvára vágott dió (szárazon meg lehet pirítani)
30x40 centis tepsihez:
470 g tojás (kb. 7-8 db)
690 g cukor
285 g étcsoki
570 g vaj
400 g liszt
13 g sütőpor
200 g tört, pörkölt dió
20 g kakaópor
160 fokon 45-50 percig sütni.
* meg kell várni, amíg legalább langyosra hűl, utána lehet szeletelni.
kipróbálásra érdemes lehet még:
Édesem brownieja
Praliné paradicsom
Nigella klasszikus krémsajtos brownie-ja