VIKTÓRIA PISKÓTA

2 db 16cm-es vagy 1db 18-19 cm-es formához (3 lapba vágható)

250 g vaj
250 g cukor
4 tojás
1 citrom leve és héja
2,5 púpos tk. sütőpor
csipet só
250 g liszt
(+ 2,5 tk. őrölt kardamom)

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A formát olajozzuk ki és béleljük az alját sütőpapírral.
A vajat a cukorral felhabosítjuk.
Hozzáadjuk a citromhéjat és a citrom levét.
Egyesével belekeverjük a tojásokat.
Hozzákeverjük a sót és beleszitáljuk a liszttel elkevert sütőport.
Sűrű tésztát kapunk.
Sütőpapíros lemezen, kivajazott/ formaelválasztó spray-vel lefújt tortakarikában sütjük.
Előmelegített, 170 fokos, alsó-felső légkeveréses sütőben kb. 30 percig, tűpróbáig sütjük.

Pofára fordítva hagyjuk kihűlni a formában.
Tortafűrésszel felvágjuk.
Tömör, zsiradék dús tészta, ideális forma- és emeletes tortákhoz, "naked" vagy burkolt verzióban is.

* nekem kicsit kifolyt a tortakarikámból alul
* elfelejtettem kivajazni a formát és késsel vágtam ki a formából, de így is szép lett
* érdemes a karika szélére kicsit felhúzni a tésztát, hogy kicsit homorú legyen


Forrás: Tortaiskola