KACSA CABERNET MÓDRA

1 kis pecsenyekacsa vagy bőrös kacsamell, kitoklászva (4 főre 8 db)
1,5 dl cabernet/ más száraz vörösbor

2 dl narancslé
1 narancs (vagy citrom) héja

2 csapott ek. cukor

(+ 1 csipet kakukkfű)
(+ 1 ek. keményítő)

+ a mázhoz:
kb. 2 ek. méz
szójaszósz
bazsamecetkrém


A cukrot egy lábosban karamellizáljuk, majd óvatosan felöntjük a borral és a narancslével.
Hozzákeverjük a citromhéjat és addig forraljuk, amíg a karamell feloldódik.
 

1. A kacsát feldaraboljuk, a háját és bőrét levágjuk és apró kockákra vágva egy serpenyőben kisütjük a zsírját. Leszűrjük a pörcöt és félretesszük. A kisült zsíron lepirítjuk a húst.

2. Ha csak mellet készítünk: sózzuk és a bőrét beirdaljuk (nem szabad a húsáig vágni).
 
Forró serpenyőben, a bőrös felével kezdve, mindkét oldalát lepirítjuk.
Áttesszük egy nagy tűzálló (jénai) tálba.
Leöntjük a mártással és megszórjuk a kakukkfűvel (én hozzáadtam a kisült zsírból is) és alufóliával vagy az edény tetejével lefedjük.
Nem túl magas hőmérsékleten kb. 1,5 órát sütjük. (nekem 150-170 fok volt)
Amikor már puha a hús, megkenjük a kikevert mázzal.
A szaftból elveszünk annyit, hogy már ne főjön a hús.
A maradék szafthoz hozzákeverjük a keményítőt és fedő nélkül tovább pirítjuk.

* ha csak mellből csináljuk, érdemes előző nap tejbe áztatni