GŐZGOMBÓC


Tészta:
500 g liszt
1 tojás sárgája
350 ml tej
1+ 3 ek. cukor
1 csapott mk. só
30 g élesztő
+kb. 200 g szilvalekvár
+ 2 ek. olvasztott vaj

Sodó:
6 tojás sárgája
600 ml tej
6 csapott ek. cukor
1 púpos ek. étkezési keményítő/ vaníliás pudingpor
vanília
csipet só

+ porcukorral elkevert darált mák

Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl kézmeleg tejbe és belekeverünk 1 ek. lisztet és 1 ek. cukrot.
Megvárjuk, hogy habos legyen a teteje.
A tészta többi hozzávalójával lágy tésztává dagasztjuk. (sima a felülete és elválik az edény falától)
1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk.
Egy kisebb tálkával 6 korongot szaggatunk.
A maradék tésztát elosztjuk a korongokon.
Kb. egy evőkanálnyi szilvalekvárral töltjük és batyuszerűen összecsípjük.
20 percig pihentetjük.
Az aljukat olvasztott vajjal lekenjük, hogy ne ragadjon az edénybe.
Egy lyukacsos betéttel ellátott edényben, tetővel lefedve 10 perc alatt gőzben megfőzzük.

A sodóhoz a sárgájákat kikeverjük a cukorral, sóval, vaníliával és a keményítővel.
A tejet forrásig melegítjük, majd hőkiegyenlítéssel a tojásos keverékhez keverjük.
Tűzre visszatéve krém állagúra sűrítjük.
(ne főzzük sokáig, mert szétesik a krém)

https://streetkitchen.hu/fantasztikus-desszertek/perfekt-gozgomboc-makkal-es-vaniliaszosszal/