
Tészta:
500 g liszt
1 tojás sárgája
350 ml tej
1+ 3 ek. cukor
1 csapott mk. só
30 g élesztő
+kb. 200 g szilvalekvár
+ 2 ek. olvasztott vaj
Sodó:
6 tojás sárgája
600 ml tej
6 csapott ek. cukor

vanília
csipet só
+ porcukorral elkevert darált mák
Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl kézmeleg tejbe és belekeverünk 1 ek. lisztet és 1 ek. cukrot.
Megvárjuk, hogy habos legyen a teteje.
A tészta többi hozzávalójával lágy tésztává dagasztjuk. (sima a felülete és elválik az edény falától)
1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk.

A maradék tésztát elosztjuk a korongokon.
Kb. egy evőkanálnyi szilvalekvárral töltjük és batyuszerűen összecsípjük.
20 percig pihentetjük.
Az aljukat olvasztott vajjal lekenjük, hogy ne ragadjon az edénybe.
Egy lyukacsos betéttel ellátott edényben, tetővel lefedve 10 perc alatt gőzben megfőzzük.
A sodóhoz a sárgájákat kikeverjük a cukorral, sóval, vaníliával és a keményítővel.
A tejet forrásig melegítjük, majd hőkiegyenlítéssel a tojásos keverékhez keverjük.
Tűzre visszatéve krém állagúra sűrítjük.
(ne főzzük sokáig, mert szétesik a krém)
https://streetkitchen.hu/fantasztikus-desszertek/perfekt-gozgomboc-makkal-es-vaniliaszosszal/