BRIÓS

50 dkg finomliszt
150 g porcukor (120g-mal nekem nem volt elég édes)
1 nagy csipet só
3 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő/ 1 csomag=7g szárított élesztő (Lidl)
7 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
(+ 1 citrom héja)
+ 1 tojás a kenéshez
+ kristálycukor/ dekorcukor a díszítéshez

Az élesztőt elkeverjük egy kevés tejjel és liszttel és felfuttatjuk.
Amikor felfutott, 8-10 perc alatt géppel bedagasztjuk a tésztát.
A tejet több részletben adjuk hozzá. Ha túl kemény, adhatunk hozzá pluszban.
Enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk.
Letakarva duplájára kelesztjük.
8 vagy 12 darabra osztjuk.
Kisodorjuk és az egyik végét a kezünkben tartva feltekerjük csigának (vagy briósfonás).
Tojással lekenjük.
Duplájára kelesztjük.
Újra lekenjük és megszórjuk a cukorral.
190 fokon (alsó-felső) kb. 20 perc alatt készre sütjük.

forrás